Forsøg
De danske planter i leksikonet er primært anbefalede sorter fra demonstrationsprojekter inden for bevaringsarbejdet med plantegenetiske ressourcer. I 2006 startede man en tilskudsordning i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Aktører så forskellige som universiteter, grøntsagsfirmaer, museer, producenter, kommuner og foreninger har dyrket og undersøgt gamle sorter for at se, hvordan de kan bruges og bevares.
De fleste plantesorter kommer fra vores fælles nordiske genbank, NordGen, hvor små portioner af dem bevares nedfrosset for at sikre arvemateriale til dyrkning og videre forædling – også for en eftertid, hvis krav til planter vi endnu ikke kender.
Men det er vigtigt, at frøene også bliver brugt. Ellers ligger de blot som anonyme frøpakker i en fryser, hvor ingen ved, hvordan de skal dyrkes, hvordan de smager, og hvad netop deres fortrin er.
Derfor har Fødevareministeriet igennem en årrække givet tilskud til demonstrationsprojekter, hvor man tog gamle danske sorter ud af NordGens frysere for at se, om de lod sig dyrke økologisk – og om de faldt i moderne menneskers smag.
Nogle af sorterne ser så lovende ud, at der allerede er sat en plante- eller frøproduktion i gang. Andre kunne måske være interessante at begynde at dyrke. Dette webleksikon formidler en del af de særligt lovende sorter.
Oversigt over forsøgsprojekter
(andre forsøg, der er omtalt i Webleksikon for Danske Kulturplanter, nævnes tilsidst)
Projekttitel:
Arter: kålroe, hvidkål og gulerod
Primære deltagere:
• Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, institut for Havebrugsproduktion v/ Gitte Kjeldsen Bjørn
• Dansk Landbrugsmuseum
• Den Økologiske Have
Tidsperiode: 2008-2010
Projektformål
En undersøgelse af, hvilke gamle sorter af danske kål og rodfrugter, som
egner sig til økologisk dyrkning og som samtidigt er velegnet til
konsum.
Projekttitel:
Arter: grønkål, kålrabi (glaskål), knoldselleri og rosenkål
Primære deltagere:
• Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, institut for Havebrugsproduktion v/ Gitte Kjeldsen Bjørn
• Dansk Landbrugsmuseum
• Den Økologiske Have
• Nationalmuseet (Frilandsmuseet)
Tidsperiode: 2009-2011
Projektformål
En undersøgelse af, hvilke gamle sorter af danske kål og rodfrugter, som
egner sig til økologisk dyrkning og som samtidigt er velegnet til
konsum.
Projekttitel:
Arter: broccoli, majroer, radiser, rødkål
Primære deltagere:
• Århus universitet, AU-FOOD
• Aarstiderne
• Dansk Landbrugsmuseum
• Agrotech
Tidsperiode: 2011-2013
Projektformål
At finde frem til hvilke gamle, frøformerede danske kål og rodfrugter
der er egnede til økologisk dyrkning og som samtidig er velegnet til
konsum.
Projekttitel:
- et udstillingsvindue for mangfoldigheden.
Primære deltagere:
• Århus Universitet, AU-FOOD
• Agrotech
• Aarstiderne
Tidsperiode: 2012-2014
Projektformål
At etablere dubletter af den eksisterende klonsamling pga. en betydelig
risiko for, at de vegetativt formerede grøntsager udsættes for sygdomme
og lignende, og dermed kan gå tabt.
Projekttitel:
- dyrkningsmæssigt og kulinarisk
Arter: 22 sorter af ærter og 6 sorter af bønner
Primære deltagere:
• Foreningen Frøsamlerne
• Nationalmuseet (Frilandsmuseet)
• Frilandsmuseet i Maribo
Tidsperiode: 2012-2014
Projektformål
At opformere ærter ved småskaladyrkning, hvor planternes vækst og deres sort vurderes sensorisk.
Projekttitel:
Afprøvning af de Lollandske Rosiner og Errindlev Ærts egnethed for konsum og miljørigtig dyrkning
Arter: Ærtesorterne lollandske rosiner og Errindlev ært.
Primære deltagere:
• Elisabethsminde v/Knut Hansen
Projektet blev fuldført af Susanne Hovmand-Simonsen, Knuthenlund, efter Knut Hansens sygdom forhindrede ham i at arbejde med projektet.
Tidsperiode: 2012-2014
Projektformål
At opformere, afprøve og vurdere ærtesorterne.
Projekttitel:
Primære deltagere:
• Aarhus Universitet, AU-FOOD v/Lars H Jacobsen
• Agrotech v/Gitte Kjeldsen Bjørn
• Aarstiderne
Tidsperiode: 2012-2015
Projektformål
Formålet med projektet er at undersøge gamle danske sorter af spidskål
og broccoli for deres egnethed til miljøvenlig dyrkning og som råvarer
til nutidige fødevarer.
Projekttitel:
Primære deltagere:
• Foreningen Frøsamlerne
Tidsperiode: 2013-2015
Projektformål
Projekt 2 blev afsluttet i 2015 med en bog på 130 sider, ”Ærter og bønner: Genopdagelse af 28 gamle danske sorter”.
Projekttitel:
Forsøg med gamle danske blomkålssorter
Primære deltagere:
• Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer
Tidsperiode: 2014-2015
Projektformål
Formålet med forsøget var at se, om nogle af blomkålssorterne var velegnede til moderne økologisk dyrkning.
Andre projekter
Projekttitel:
Projektdeltagere:
Teknologisk Institut, Aarstiderne, Knuthenlund Gods, Svanholm Gods, Inco Cash & Carry
Tidsperiode:
01.07.2015-31.12.2018
Formål:
Projektet ”Fortidens ærter og bønner til fremtidens proteintilskud” vil genoplive gamle danske frøsorter og undersøge, om de kan sættes i produktion, så de igen kan indgå i danskernes madvaner.
Læs mere her.
Projekttitel:
Projektdeltagere:
NordGen, NIBIO, Københavns Universitet, Stockholms Universitet, Luke, Boreal
Tidsperiode:
Formål:
Climate changes expected in the near future will result in higher temperatures and longer growing
season at high latitudes. This might open up for possibilities for pea production in Arctic and
northern areas, and the need for cultivars more adapted to northern conditions is likely to
increase. At NordGen - a common genebank for all the Nordic countries - a large number of Nordic
pea accessions are conserved, including both cultivars, landraces and breeding material. Does this
material hold keys to the future?
Projekttitel:
Maximering af smag og sundhedsværdi af plantebaserede fødevarer - indvirkning på grønsagsforbrug, forbrugerpræferencer og humane sundhedsfaktorer
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, Institut for Fødevarekvalitet og Institut for Havebrugsproduktion
Tidsperiode:
1. januar 2010 til 1. april 2015
Formål:
At udvikle nye værktøjer og strategier til at øge forbrugernes præference for og indtag af bitre og stærktsmagende rodfrugter og kåltyper med maksimal indhold af de sunde phytokemikalier.