Forsøg

De danske planter i leksikonet er primært anbefalede sorter fra demonstrationsprojekter inden for bevaringsarbejdet med plantegenetiske ressourcer. I 2006 startede man en tilskudsordning i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Aktører så forskellige som universiteter, grøntsagsfirmaer, museer, producenter, kommuner og foreninger har dyrket og undersøgt gamle sorter for at se, hvordan de kan bruges og bevares.

De fleste plantesorter kommer fra vores fælles nordiske genbank, NordGen, hvor små portioner af dem bevares nedfrosset for at sikre arvemateriale til dyrkning og videre forædling – også for en eftertid, hvis krav til planter vi endnu ikke kender.

Men det er vigtigt, at frøene også bliver brugt. Ellers ligger de blot som anonyme frøpakker i en fryser, hvor ingen ved, hvordan de skal dyrkes, hvordan de smager, og hvad netop deres fortrin er.

Derfor har Fødevareministeriet igennem en årrække givet tilskud til demonstrationsprojekter, hvor man tog gamle danske sorter ud af NordGens frysere for at se, om de lod sig dyrke økologisk – og om de faldt i moderne menneskers smag.

Nogle af sorterne ser så lovende ud, at der allerede er sat en plante- eller frøproduktion i gang. Andre kunne måske være interessante at begynde at dyrke. Dette webleksikon formidler en del af de særligt lovende sorter.

Oversigt over forsøgsprojekter

Demonstrationsprojekter inden for bevaringsarbejdet med plantegenetiske ressourcer

(andre forsøg, der er omtalt i Webleksikon for Danske Kulturplanter, nævnes tilsidst)


Projekttitel:

Kål og rodfrugter 1

Arter:  kålroe, hvidkål og gulerod

Primære deltagere:
• Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, institut for Havebrugsproduktion v/ Gitte Kjeldsen Bjørn
• Dansk Landbrugsmuseum
• Den Økologiske Have

Tidsperiode: 2008-2010

Projektformål
En undersøgelse af, hvilke gamle sorter af danske kål og rodfrugter, som egner sig til økologisk dyrkning og som samtidigt er velegnet til konsum.


Projekttitel:

Kål og rodfrugter 2

Arter: grønkål, kålrabi (glaskål), knoldselleri og rosenkål

Primære deltagere: 
• Århus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, institut for Havebrugsproduktion v/ Gitte Kjeldsen Bjørn
Dansk Landbrugsmuseum
• Den Økologiske Have
Nationalmuseet (Frilandsmuseet)

Tidsperiode: 2009-2011

Projektformål
En undersøgelse af, hvilke gamle sorter af danske kål og rodfrugter, som egner sig til økologisk dyrkning og som samtidigt er velegnet til konsum.


Projekttitel:

Kål og rodfrugter 3

Arter: broccoli, majroer, radiser, rødkål

Primære deltagere: 
• Århus universitet, AU-FOOD
• Aarstiderne
• Dansk Landbrugsmuseum
• Agrotech

Tidsperiode: 2011-2013

Projektformål
At finde frem til hvilke gamle, frøformerede danske kål og rodfrugter der er egnede til økologisk dyrkning og som samtidig er velegnet til konsum.


Projekttitel:

Bevaring af jordskok- og peberrodkloner/sorter

- et udstillingsvindue for mangfoldigheden.

Primære deltagere: 
• Århus Universitet, AU-FOOD
• Agrotech  
• Aarstiderne

Tidsperiode: 2012-2014

Projektformål
At etablere dubletter af den eksisterende klonsamling pga. en betydelig risiko for, at de vegetativt formerede grøntsager udsættes for sygdomme og lignende, og dermed kan gå tabt.


Projekttitel:

Genopdagelse af gamle bælgfrugter

 - dyrkningsmæssigt og kulinarisk
Arter: 22 sorter af ærter og 6 sorter af bønner

Primære deltagere: 
• Foreningen Frøsamlerne
• Nationalmuseet (Frilandsmuseet)
• Frilandsmuseet i Maribo

Tidsperiode: 2012-2014

Projektformål
At opformere ærter ved småskaladyrkning, hvor planternes vækst og deres sort vurderes sensorisk.


Projekttitel:

Afprøvning af de Lollandske Rosiner og Errindlev Ærts egnethed for konsum og miljørigtig dyrkning

Arter: Ærtesorterne lollandske rosiner og Errindlev ært.

Primære deltagere: 
• Elisabethsminde v/Knut Hansen

Projektet blev fuldført af Susanne Hovmand-Simonsen, Knuthenlund, efter Knut Hansens sygdom forhindrede ham i at arbejde med projektet.

Tidsperiode: 2012-2014

Projektformål
At opformere, afprøve og vurdere ærtesorterne.


Projekttitel:

Nye muligheder i gamle danske sorter af spidskål og broccoli

 Primære deltagere: 
• Aarhus Universitet, AU-FOOD v/Lars H Jacobsen
• Agrotech v/Gitte Kjeldsen Bjørn
• Aarstiderne

Tidsperiode: 2012-2015

Projektformål
Formålet med projektet er at undersøge gamle danske sorter af spidskål og broccoli for deres egnethed til miljøvenlig dyrkning og som råvarer til nutidige fødevarer.


Projekttitel:

Undersøgelser og formidling af ernæringsmæssige og kulinariske kvaliteter hos gamle danske bælgfrugter

Primære deltagere: 
• Foreningen Frøsamlerne

Tidsperiode: 2013-2015

Projektformål
Projekt 2 blev afsluttet i 2015 med en bog på 130 sider, ”Ærter og bønner: Genopdagelse af 28 gamle danske sorter”.


Projekttitel:

Forsøg med gamle danske blomkålssorter

Primære deltagere: 
• Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer

Tidsperiode: 2014-2015

Projektformål
Formålet med forsøget var at se, om nogle af blomkålssorterne var velegnede til moderne økologisk dyrkning.

Andre projekter

Projekttitel:

Fortidens ærter og bønner til fremtidens proteintilskud

Projektdeltagere: 

Teknologisk Institut, Aarstiderne, Knuthenlund Gods, Svanholm Gods, Inco Cash & Carry 

Tidsperiode: 

01.07.2015-31.12.2018

Formål:

Projektet ”Fortidens ærter og bønner til fremtidens proteintilskud” vil genoplive gamle danske frøsorter og undersøge, om de kan sættes i produktion, så de igen kan indgå i danskernes madvaner.

Læs mere her.

 

Partly funded by the Nordic Council of Ministers´ Arctic Co-operation Program 

Projekttitel:

The “Arctic peas” project

Projektdeltagere:

NordGen, NIBIO, Københavns Universitet, Stockholms Universitet, Luke, Boreal

Tidsperiode:

Formål:

Climate changes expected in the near future will result in higher temperatures and longer growing
season at high latitudes. This might open up for possibilities for pea production in Arctic and
northern areas, and the need for cultivars more adapted to northern conditions is likely to
increase. At NordGen - a common genebank for all the Nordic countries - a large number of Nordic
pea accessions are conserved, including both cultivars, landraces and breeding material. Does this
material hold keys to the future? 

Forskningsprojekt støttet af: Det Strategiske Forskningsråd

Projekttitel:

MAXVEG

Maximering af smag og sundhedsværdi af plantebaserede fødevarer - indvirkning på grønsagsforbrug, forbrugerpræferencer og humane sundhedsfaktorer

Projektdeltagere:

Aarhus Universitet,  Institut for Fødevarekvalitet og Institut for Havebrugsproduktion 

Tidsperiode:

1. januar 2010 til 1. april 2015

Formål:

At udvikle nye værktøjer og strategier til at øge forbrugernes præference for og indtag af bitre og stærktsmagende rodfrugter og kåltyper med maksimal indhold af de sunde phytokemikalier.

 

 

www.growingdiversity.info bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. www.growingdiversity.info bruger primært cookies til trafikmåling, login og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om cookies på www.growingdiversity.info her--