Om danske kulturplanter

Bag dette webleksikon står en gruppe af de aktører, der har deltaget i forsøg med danske kulturplanter.

Vi har lavet leksikonet, fordi det er vores håb, at det vil hjælpe med til, at forbrugere og producenter får øje på endnu flere plantesorter, der kan være interessante at bevare, dyrke eller sætte i produktion. Håbet er samtidig, at det med årene vil vokse, så flere sorter af bevaringsværdige danske kulturplanter bliver kendt, og mange flere får en chance for at dyrke og spise dem.

Fra forsøgsdata til plantebeskrivelser

Data fra forsøg med kulturplanterne indgår i webleksikonets beskrivelser af planternes dyrkning og brug. Sortsbeskrivelserne er genereret fra deskriptorer, udviklet af GRIN-Global og tilpasset nordiske forhold.  

Om danske kulturplanter

Helt tilbage i stenalderen for mere end 6000 år siden – længe før, der var noget, der hed Danmark - har man indsamlet vilde planter i vores område, for eksempel syre- og skræppearter og vild gulerod. Frugtbuske som hindbær og brombær har man også haft, ligesom vilde skovjordbær og hasselnødder har stået på stenaldermenuen – alle planter, der siden er blevet dyrket og forædlet.

Fra fremmede lande til lokale arvesorter

En stor del af de planter, vi dyrker og spiser i Danmark i dag, er dog forædlet i andre lande og senere indført som kulturplanter hertil. Det gælder for eksempel gulerod, ærter og kål. Grøntsager blev dyrket lokalt alle steder i landet, og man formerede dem ved at tage frø fra de bedste planter. Derfor udviklede der sig efterhånden adskillige lokale variationer tilpasset det område, de groede i. Det kunne have stor betydning i områder med særlig meget nattefrost, tørke eller andre ekstreme vejrforhold.

For 150 år siden startede de første frøfirmaer, og i begyndelsen solgte de mange sorter af hver slags grøntsag, blandt andet udviklet fra de adskillige lokale variationer. De har navne som ’Høj Amager’ (grønkål) og ’Lollandske rosiner’ (markært).

Vi skal passe på arven

Nu er antallet af sorter, man kan købe, skrumpet noget ind. Af flere grøntsager kan man kun købe en enkelt sort, og mangfoldigheden af farver, smag og konsistens er derfor blevet mindre. I samme takt svinder vores muligheder for løbende at tilpasse os et ændret klima med endnu ukendte dyrkningsbetingelser.

Der foregår heller ikke længere forædling af grøntsager i Danmark i større målestok. Så i disse år forsvinder danske kulturplanter og dermed også muligheder for at dyrke og spise planter, der løbende er tilpasset og til stadighed kan tilpasse sig det sted, vi bor. Danske kulturplanter er en ressource, vi har brug for at passe på. Vi har kort sagt brug for at passe på arven.

Udbrede kendskab til danske kulturplanter

Den vigtigste forudsætning for, at vi kan passe på denne arv er, at dem, der kunne være interesserede, får kendskab til, hvor de kan få fat på frø, planter og viden om, hvordan de skal dyrkes, bruges og bevares. Og at de dernæst bliver dyrket og spist!

Her kan du læse mere

 

 

 

www.growingdiversity.info bruger cookies

Cookies er nødvendige for at få hjemmesiden til at fungere og giver info om, hvordan du bruger vores hjemmeside, så vi kan forbedre den både for dig og for andre. www.growingdiversity.info bruger primært cookies til trafikmåling, login og optimering af sidens indhold. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere om cookies på www.growingdiversity.info her--