Forsøg
Ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, virksomheden ’Aarstiderne’ i Barritskov og Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, udførte man forsøg med gamle danske majroesorter i årene 2011-12. Formålet var at undersøge: a) Om der er gamle sorter der er velegnede til nutidig miljøvenlig dyrkning. og b) Om der er gamle sorter, der vil være velegnede som råvarer til nutidige fødevarer. Forsøgene var en del af ”Tilskudsordning til demonstrationsprojekter om bevaring og bæredygtig udnyttelse af danske spiseplanter” i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Dyrkningsforsøget ved Institut for Fødevarer i Årslev omfattede i alt 36 majroesorter. Planterne blev sået direkte i marken i slutningen af maj måned 2011 og høsten startede midt i juli måned 2011. I 2012 blev såningen udskudt til 10. juli og de første planter var høstklare i begyndelsen af september 2012.
De aflange majroer blev høstet, når de var 4-5 cm i diameter, og de runde sorter ved en diameter på 7-8 cm.
Så der er tale om en hurtig afgrøde med en produktionstid på kun ca. 2 måneder.
Se og hør Svend Daverkosen fra Aarstiderne fortælle om forsøgene her.
Det er vigtigt, at planterne dækkes med insektnet lige efter såning, da man på den måde kan undgå de vigtigste skadegørere i kål: kålfluen og kålsommerfuglen. Det er desuden vigtigt at have et godt sædskifte, da rødderne på majroerne kan ødelægges fuldstændigt, hvis de angribes af kålbrok.
I 2011 klarede alle sorter sig godt og procent brugbare planter varierede blandt sorterne og lå mellem 94 og 100% brugbare planter. Resultatet var lidt dårligere i 2012, men hovedparten af sorterne havde mellem 80 og 100% brugbare planter. Så sorterne må siges at kunne dyrkes med et godt resultat.
De gamle danske haveroer kom fra NordGen, og ud af de 36, der var med i forsøgene, blev fem sorter udvalgt som gode sorter. Der er lagt vægt på sundhed, dyrkningsegenskaber, variation i udseende, smag og kulturhistorie ved udvælgelse af sorterne:
Majroe: ’Early Purple Top Globe Rosita’ NGB11988, ’Vertus Marteu Lemato’ NGB1923’, Petrowsky Vangede’ NGB2401, ’Snebold’ NGB11161 og ’Bortfelder’ (navn på accessionen mangler).
Der blev udført smagstest:
Vertus Marteu Lemato’ var den sort flest syntes om (37% af de adspurgte) efterfulgt af ’Snebold’ med næstflest stemmer (28%). De sidste 3 sorter (Petrowsky Vangede, Early Purple Top Globe Rosita og Bortfelder) var ikke så populære.
Sorterne blev smagt rå, hvorfor det var de mest milde sorter der fik flest stemmer. De fleste majroer har en stærk og gennemtrængende smag, som mange synes er for kraftig, når majroerne spises rå. Smagen er ofte radise- eller roe smag.
’Bortfelder’ er en gammel sort der indgår i mange historiske opskrifter og denne er bedre tilberedt end rå. Det samme gør sig gældende for Petrowsky Vangede og Early Purple Top Globe Rosita, da disse sorter er kraftige i smagen.