Opskrifter
GRÅÆRTEHUMMUS OG SPRØDE, KRYDREDE GRÅÆRTER
Af: Louise Beck Brønnum, Head of Alchemist TASTE LAB
Gråærtehummus er en grov hummus med masser af smag. Den har noter af nødder, en behagelig bitterhed fra skallerne og en fedme, som runder smagsoplevelsen godt af. Den passer perfekt til syrligt surdejsbrød, og de sprøde, krydrede ærter giver et ekstra knas og pift.
Du skal bruge:
300 g gråærter, f.eks. lollandske rosiner
½ tsk natron
Til hummus desuden:
1 spsk tahin
1 fed hvidløg
1 tsk ristede, hele korianderfrø
1 tsk ristede, hele spidskommenfrø
1 tsk salt
1 dl vand
1-2 spsk olivenolie
Til sprøde ærter desuden:
1-2 spsk olivenolie
1 spsk salt
1 tsk stødt paprika
Udblød ærterne natten over på køl. Rens og skyl dem og sorter urenheder og dårlige ærter fra. Kom ærterne i en gryde, godt dækket med vand. Tilsæt ½ tsk natron og kog i 30-40 minutter, til de er møre. Skum evt. af undervejs og husk at holde øje med kogevandet. Hæld vandet fra. Kom 2/3 af ærterne i en blender eller foodprocessor og tilsæt alle ingredienser til hummus undtagen olivenolien. Blend til en homogen masse og juster med mere vand. Herefter tilsættes olien langsomt, mens der blendes. Smag til og sæt på køl til den skal bruges.
Tænd ovnen på 250 grader. Tag de sidste kogte ærter og vend dem med olivenolie, salt og paprika. Spred dem ud på en bageplade med bagepapir og rist dem i ovnen i 5 minutter. Tag ærterne ud og vend dem rundt, og sæt dem derefter tilbage i ovnen og rist i yderligere 5 minutter. Bliv ved til ærterne er sprøde men ikke brændt på. Køl ned og kom i lufttæt beholder til de skal bruges.