Historie
Rosenkål blev forædlet i Bruxelles i Belgien i årtierne omkring 1800, formodentlig fra en glat bladkål. Oprindelsen kan høres i det engelske navn: brussels sprouts.
Den ligner ikke de øvrige kål, idet den har en mere eller mindre høj stængel, der er besat med langstilkede, ovale, glatte blade, som øverst danner en tæt roset. I bladhjørnerne opad stænglen dannes sideskud i form af faste små hoveder, der kan ligne halvt udfoldede roser - heraf navnet rosenkål. Navnet kendes i hvert fald fra 1808.
Den kom til Danmark omkring 1825-50. I starten var det kun overklassen, der havde rosenkål på spisebordet, men i slutningen af 1800-årene blev den almindelig – også hos jævne folk.
Stammen 'Hunderup' af sorten 'Wilhelmsburger' har været afprøvet i 1968-69 af Fællesudvalget for Prøvedyrkning af Køkkenurter og er godkendt i 1969:
Lb. nr. 50. 'Wilhelmsburger', Hunderup P 69.
Ejer: A/S L. Dæhnfeldt. Odense. Er en meget ensartet, høj, slank, rosenkål med lysegrønne, ret hurtigt affaldende blade og aflange ret lyse hoveder. Planterne er sunde, og hovederne sidder pænt fordelt på stokken. Hovederne er pænt lukkede, men tåler ikke så godt megen afpudsning. Hovederne er meget tidligt udviklede og sunde, og stammen har givet et meget stort udbytte af middel god kvalitet.