Rosenkål
Er grupperet for sig selv, fordi den danner sideskud i bladhjørnerne inde ved hovedstænglen. Det er disse sideskud, der spises.
Historie
Rosenkål blev forædlet i Bruxelles i Belgien i årtierne omkring 1800, formodentlig fra en glat bladkål. Oprindelsen kan høres i det engelske navn: brussels sprouts.
Den ligner ikke de øvrige kål, idet den har en mere eller mindre høj stængel, der er besat med langstilkede, ovale, glatte blade, som øverst danner en tæt roset. I bladhjørnerne opad stænglen dannes sideskud i form af faste små hoveder, der kan ligne halvt udfoldede roser - heraf navnet rosenkål. Navnet kendes i hvert fald fra 1808.
Den kom til Danmark omkring 1825-50. I starten var det kun overklassen, der havde rosenkål på spisebordet, men i slutningen af 1800-årene blev den almindelig – også hos jævne folk.
Anvendelse
Man spiste den i hvid sovs eller suppe kogt på fedt flæsk.
Det moderne køkken rummer yderligere muligheder for tilberedning. Kog dem for eksempel let (5-7 min.) i øl eller spis dem dampede med chili og feta.