Forsøg
Ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, AgroTech i Høje Taastrup og virksomheden ’Aarstiderne’ i Barritskov udførte man forsøg med gamle danske grønkålssorter i årene 2009-11.
Formålet var at undersøge: a) Om der er gamle sorter der er velegnede til nutidig miljøvenlig dyrkning og b) Om der er gamle sorter, der vil være velegnede som råvarer til nutidige fødevarer. Sorterne blev desuden demonstreret på Dansk Landbrugsmuseum, Frilandsmuseet og i Den Økologiske Have.
Forsøgene var en del af ”Tilskudsordning til demonstrationsprojekter om bevaring og bæredygtig udnyttelse af danske spiseplanter” i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Hele NordGens samling af danske sorter blev afprøvet imod en nutidig sort: Reflex F1. Planterne blev dyrket efter økologiske retningslinjer i Årslev i både i 2010 og 2011 for at sikre sig det bedste udgangspunkt for at udvælge de mest lovende med hensyn til miljøvenlig dyrkningsværdi og råvarekvalitet.
Der blev i alt dyrket 11 gamle grønkålssorter: ’Lav kruset Harvester’, ’Lav kruset Indu’, ’Lav opretvoksende Lavo’, ’Halvhøj kruset Bona’, ’Halvhøj kruset Konserva’, ’Halvhøj ekstra moskruset Tiara’, ’Halvhøj kruset Hunderup’, ’Halvhøj ekstra moskruset Kurla’, ’Høj Amager Ama’, ’Høj Amager Sundby Torve’ og ’Høj Amager Toftø’. Alle blev sået ultimo april, plantet ud medio juni og høstet primo september.
Sorterne blev dyrket økologisk og vandet efter behov.
Råvarekvaliteten blev bedømt ved høst.
Resultater:
Der var stor forskel på sorternes udbytte og ikke mindst kvalitet og udseende. Generelt var der problemer med tipburn og gule spidser. Desuden er nogle af sorterne beregnet til maskinhøst, andre til håndhøst. De lave sorter med meget lav stok og en bladroset af lange brede blade blev tidligere hovedsageligt anvendt til maskinhøst til industrien.
Den moderne F1-sort ’Reflex’ var klart den mest ensartede sort, men der var flere af de gamle sorter, som uden tvivl kunne dyrkes igen. Følgende sorter anbefales:
’Halvhøj Kruset Bona’ (NGB 1831), ’Halvhøj Kruset Konserva’ (NGB 1832), ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ (NGB 1833).
Andre forsøg
Sorten blev smagsbedømt (sensorisk profilering) i MaxVeg projektet, som løb i perioden 2010-2014, støttet af Det Strategiske Forskningsråd. I projektet undersøgte forskere, om der var smagsforskel på gamle, danske sorter og nyere, forædlede. Formålet var at udvikle nye værktøjer og strategier til at øge forbrugernes præference for og indtag af bitre og stærktsmagende rodfrugter og kåltyper med maksimalt indhold af de sunde forbindelser.
’Halvhøj Ekstra Moskruset Konserva' karakteriseres som en af de bitre og stærktsmagende grøntsager.
Læs mere på www.maxveg.dk.