Forsøg
Ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, AgroTech i Høje Taastrup og virksomheden ’Aarstiderne’ i Barritskov udførte man forsøg med gamle danske spidskålssorter i årene 2013-14.
Formålet var at undersøge: a) Om der er gamle sorter der er velegnede til nutidig miljøvenlig dyrkning og b) Om der er gamle sorter, der vil være velegnede som råvarer til nutidige fødevarer.
Forsøgene var en del af ”Tilskudsordning til demonstrationsprojekter om bevaring og bæredygtig udnyttelse af danske spiseplanter” i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Følgende gamle danske spidskålssorter blev testet:
’Bigal’, ’Wakker’, ’Erstling Ernova’ Ngb1984, ’Erstling Linga’ Ngb1985, ’Erstling Linga’ Ngb12160, ’Erstling Pikola’, ’Erstling Treta’ Ngb19187, ’Jersey Wakefield Jeka’, ’Jersey Wakefield Pewa’ Ngb1984, ’Wakefield 552’, ’Winningstädter Wirius’, ’Charleston Wakefield Mitol’ Ngb10865.
De 17 gamle danske spidskålssorter kom fra NordGen og blev testet mod den moderne sort ’Dutchman F1’.
Resultater:
Langt de fleste sorter klarede sig godt. 16 ud af 17 sorter havde mere end 85 % brugbare hoveder i første hold. I andet hold var der en lidt større frasortering. 14 ud af i alt 15 sorter havde over 80 % brugbare hoveder.
Sammenlignet med den nutidige hybridsort 'Dutchman F1', som havde 93 % brugbare hoveder, havde de fleste gamle sorter lidt lavere procent brugbare hoveder.
Følgende tre gamle sorter blev anbefalet som særligt gode:
’Erstling Linga’ (tidlig sort) NGB 1985, ’Bigal’ NGB 553 (middeltidlig sort) og
’Winningstädter Wirius’ (sen sort) NGB 1991.
Ved udvælgelsen er der lagt vægt på, at alle tre sorter er sunde og klarer sig godt i marken. Desuden har de et udseende, der adskiller sig fra de gængse sorter.